KPI Nedir, nasıl belirlenir ve ne için kullanılır bir önceki yazımızda belirtmiştik. Önceki yazımıza buradan erişebilirsiniz. Bu yazımızda girişimcileri çok ilgilendiren gelişmelerini ve büyümelerini doğrudan ilgilendiren KPI’ların kullanımı hakkında paylaşımımız olacak.
Startup’lar için belirlenecek KPI’lar Orta-Büyük şirketler için belirlenenlerden KPI’lardan farklılık gösterecektir. Bunun sebebi Startup’ların ürün – pazar araştırmaları netlik kazanmamış veya sağlayamamış olmalar, diğer yandan da iş modellerini şekillendirmemiş olmaları ve bu yüzden de ekonomik olarak kırılgan bir yapıya sahip olmalarıdır. Bu sebeplerden dolayı KPI’ların sürekli takibinin gerektiği ve hedefleri doğru yönetip karar almada somut sonuçlarla hareket etmeleri mantıklı olandır.
Startup’larda ilk hedef müşteri ve ekonomi mücadelesi olunca KPI’ların da ağırlıklı olarak bu konularda belirlenmelidir. Startup’ların bir başka farklı yanı da her aşamada farklı KPI’lar üzerine odaklanmak gerekmektedir. Startup’lar günlük önemli ölçüde büyüyen ve gelişen kuruluşlar oldukları için süreçlerinin farklı aşamalarında değişen hedefler ve planlar farklı farklı KPI’lar tanımlamak daha verimli olacaktır.
KPI belirlerken ilk aşamada başarı faktörlerinin belirlenmesi gerekir, daha sonraki aşamada da her başarı faktörü için başarı seviyesini ölçümleyebilecek bir göstergenin belirlenmesi gerekmektedir. Başarı faktörlerinin belirlenmesi sektör ve iş modeli için farklılık göstereceğinden tek tip KPI üzerinde durmak yanlış olacaktır.
Ancak bir çok startup firmasının öncelikle hedeflemesi ve takip etmesi gereken KPI’ların başlıklarından bahsetmek gerekirse;
- Ürün-Müşteri Odaklı KPI tanımlamalar
- Pazar İçin Geliştirilecek KPI’lar
- Satış-Pazarlama Odaklı KPI’lar
- Gelir Modeli ve Finansal KPI’lar